Nie ma na świecie chyba bardziej eksploatowanych miejsc niż kuchnie znajdujące się w restauracjach. Ich gabaryty oraz posiadane wyposażenie niejednego laika wprowadzają w całkowite osłupienie i niejedna osoba pewnie byłaby w stanie się w jej wnętrzu zwyczajnie zgubić. Wielu pewnie zastanawia się, jak wygląda przygotowanie takiej kuchni, zanim ruszy pełną parą?
Meble kuchenne w restauracjach
O wyposażeniu kuchennej restauracji raczej rzadko używa się sformułowania mówiącego o meblach. Sprzęt, który się tam znajduje, jest najczęściej specjalistycznym sprzętem kupowanym najczęściej na zamówienie w konkretnych sklepach, przeznaczonych do wyposażania takich właśnie miejsc. Zwykle są to też kuchnie na wymiar gliwice ze względu na często niestandardowe wielkości pomieszczeń zagospodarowywanych na restauracyjne kuchnie. Wprawne oko osoby odpowiedzialnej za dopasowanie wyposażenia do lokalu szybko ocenia i stwierdza, jaki układ będzie najodpowiedniejszy dla danego miejsca.
Co na to aranżacja wnętrz?
W przypadku restauracyjnych kuchni ciężko jest cokolwiek mówić o aranżowaniu wnętrza. Tutaj bardziej będziemy mieć do czynienia z odpowiednim rozmieszczeniem wszystkich sprzętów, blatów, stołów, oraz narzędzi niezbędnych do pracy w kuchni, a także koniecznych w kuchni maszyn. Wszystko musi być zakomponowane tak, by zajmowało jak najmniej miejsca i pozostawiało sporo przestrzeni na poruszanie się. Odpowiednie rozmieszczenie wpływa na sposób, w jaki pracuje się kucharzom, a to z kolei – na szybkość przygotowywanych potraw.
Zawsze mnie zastanawiało, kto urządza takie restauracyjne kuchnie i czy w ogóle są one w jakiś sposób aranżowane… Ciekawe…
Podziwiam wszelkich kucharzy, którzy są w stanie zapanować nad tymi wszystkimi powierzchniami, naprawdę musi być to straszni trudne zadanie.